Anak2 mummy sayang

Sunday, December 13, 2009

21 weeks pregnancy...

Pada minggu ke-21, kita akan mengalami banyak perubahan sementara bayi dalam kandungan pula membesar dengan perlahan. Jadi penjagaan kesihatan agar senantiasa sihat dan bertenaga amat penting. Kita perlu elakkan daripada melakukan kerja-kerja berat yang boleh membebankan bahagian belakang. Malah kita perlu mengelakkan dari memakai kasut bertumit tinggi.

opssss...br jer semalam aku menyental habuk satu rumah..siap bersihkan kipas lagi..hrp2 xde paper...perubahan aku skrg..selera mkn mkn bertambah..berat dah mencecah 53 kilo pada 4/12 yg lepas...uhhh agaknyer smp bape la nak naik yer...kuikuikui

Meniti hari2 yg ceria...

Salam...

pagi2 lagi sampai opis trus memblog...hr ni dtg opis drive sendiri..hubby ader meeting di shah alam...da cube wat muke sedey coz xbest g keje sendiri tp hubby wat xtau ja coz die da lambat pg td..tu la tgk bola lg semlm..kn da x ckp tdo..pg td terkejut bgn2 je dah kul 6.50..lambat subuh hr ni...

weekend ni mmg happy nyer aku rase..bkn ade paper pun..tp yg bestnyer spent mase kat putrajaya kms2 ape yg ptt...hubby siap bsh sendiri 2 biji kete yg kebiasaannyer msk car wash..siap musnahkan srg semut kat dpn rumah lagi..aku pun ade terdgr hubby ckp "haha lps ni ko dah x bley kaco hidup ktrg lg..."rupe2nyer tengah berckp dgn semut kat luar tu..hmmm projek seterusnya pttnyer nak buat halamn jd cantik..nak tnm2 pokok kat hlmn rumah..tp xjd lak sbb pak cik aziz xdtg potong rumput lagi..mcm lalang rumput di rumah...die luper k aper????hishhhh grm gak..tp dgn org tua camne nak ckp yer...

sabtu lps sempat jgk kami pegi 2 kenduri..yg first di sg buloh kenduri ex kisas sharudin...dlm kul 12 bertolak dr putrajaya...then after mengharungi jam di sg buloh...dkt kul 3 ptg smp kenduri ofismate hubby cikpoi..pastu tu trus blk KL singgah tgk bibik di rumah mama..mama ayah ami n fadli ke Kuching..ktrg pun patutnyer teringin gak nak ke Kuching..tp memikirkan budget yg harus di simpan bg menyambut si kecil dlm perut ni terpakse la melupakan hasrat tu..aku ni mmg suke berjln..kalo dlm family aku terkenalla dgn perangai yg agak2 mls nak g umh sedare hehe tp kalo berjln mkn angin aku mmg suker!n aku n hubby suker gak g kenduri kawen member..jumper mmbr lame..pastu komen pasal mknn kenduri..sdp k..x k...hehe suker2 jer...aku n hubby siap rncg nak gi holiday pas aku beranak nnt..bkn aper..cpt lak mse berlalu..rase mcm da lame kawen..tp ruper2nyer br 6 bulan...mcm2 yg berlaku sepanjang 6 bulan ni mmg xsempat me n hubby berhoneymoon mcm pgntin2 yg lain..so after everything selesai bolela berholiday hburkan hati kami sikit..tp bezanya kali ni holiday bertiga la...lagila seronok..yelah lepas aper yg di lalui ni..buatkan bertambah bhg dlm perkahwinan yg br mencecah 6 bulan ni..betullah realitinya..walau aper pun ujian yg dtg..kalau kita mensyukuri dan radha dgn ketentuan-Nya pasti ade kebhgiaan d pengakhirannya...

hmmm mmg x sbr tgg bulan 4..bulan 5...takut skrg dah krg berbanding happy..especially tgk baby2 org..rase xsbr menunggu baby ni lahir..nak gak tau mcm mane rupe die yer..aper2 pun aku bersyukur sgt dgn nikmat yg tak terhingga ni..moga2 semuanya selamat...setiap kedukaan pasti ada kegembiraan..dan aku merasa kedua2nya di saat ini...cuma kedukaan itu dah bertukar sikit demi sedikit menjd kebhgiaan yg aku nntkan selama ni...Alhamdulillah..smp saat ini aku bhg..meniti hdup hari2 di bumi Allah ini...dan aku xpasti dugaan mendatang..yg aku pasti dugaan sentiase ade bagi menguji setiap hamba-Nya...kita hanya perlu redha dgn segalanya...semoga aku dikuatkan hati dan iman meniti hdup di bumi tuhan ini...Ameen...salam sayang buat hubby tercinta..terima kasih syg kerana sentiase membahagiakan hati ini..kau sentiase menduduki tgg terats di hati ini..xpernah ade lelaki lain yg pernah dan mampu mengganti takhta mu dihatiku...semoga keharuman syurga itu bakal kita ciumi bersama...Maafkan segala keterlanjuran sikap ku sepanjang menjadi isteri mu..Redha Allah padaku terletak pada keredhaan mu suamiku..kerana itulah jalanku menuju syurga Allah...mencapai pengakhira yg plg abadi...

hmmm jiwang2 di pagi hari...dah2 aku nak mkn pulak...yg membace post ini nak kater guer jiwang kate la..haha guer mmg jiwang karat tau..k chow dulu yer...salam...

Sunday, December 6, 2009

Mommy's precious boy...

Salam..

Jumaat lps me n hubby went to Pusrawi again..scan my belly but dis time more exciting to see my baby's sex..Alhamdulillah...sekejap jer scan dr Saleh da ckp..hero...hmm..so happy to hear that my baby in gud health...aku mmg x kisah boy k gurl..tp trase mcm happy sgt dpt tau boy..lps ni ade 2 bodyguard la nampaknyer..xsbr tgg my boy lahir di dunia ni...

skrg dah boleh la start survey baju2 cute utk baby ni..b4 ni x teruja sgt sbb xpasti nak nengok baju gurl k boy k..skrg stock baju nampaknyer biru dan putih la....=)ape2pun..doakan kesihatan me n my boy..semoga kami selamat dlm perjuangan ini..Ameen..nak upload gambar tp lun scan lagi..wait yer..

Tuesday, December 1, 2009

Balik Kampung...

Salam...

Sejak akhir2 ni mmg malas tul nak update blog..masuk keje j mcm2 bende nak di settlekan..ni pun br lps settle sumer hal..tp hari adela sket mood nak update pasal balik kampung raya aidiladha ari tu..bestnyer blk kamgpung..yelah da 3 bulan x blk..tp sedey blk kejap jer....
Sempat snap2 di tgh2 highway utara selatan..bertolak jam 7.30..stop makan di rawang..kul 9 teruskan perjalanan..

Bukan berdua saje..ade jgk penumpang jalanan yg tumpang blk kampung..

Sampai umah j mlm tu trus bbq..gambar abg menunjukkan aksi2 sebelum sakit..




Asap nila yg menyebabkan suamiku tak sempat mkn ayam yg di bbq nya gara2 sakit dada..

Dua makhluk yg hanya melihat dan makan tanpa menghulurkan sebarang bantuan..my sis and little afifah..

Sempat mendera penumpang jalanan tadi membasuh pinggan mangkuk..


Anak gergasi yg berjaya menghabiskan ayam bahagian bapak saudare nya yg ditinggalkan gara2 sakit..kecyan suamiku..kuar dr bilik kul 11.30 nak mkn sumer dah settle huhu..

Dua beradik ni jer yg sempat duk posing2..yg lain tah ke mane...

jeng jeng jeng..afifah n nurin yg pantang jumpa air...

haha mmg xde mood la nak taip..ayat pun pendek2 jer..nak chow dulu..anyway..I am now 19 weeks pregnancy...am so happy..=)

Wednesday, November 11, 2009

Puteriku Sayang..

Salam...

Hari ni rase happy tenang..Alhamdulillah..setelah beberape bulan terakhir ni aku asyik sedih jer..mcm2 dugaan dtg..skrg dah xmau sedih2 lagi..I want to enjoy my moment of pregnancy..kcyan baby ni mummy die asyik sedey2 jer..skrg sah bersemangat utk kerja seceria sebelum all of this happen...mmg byk btul ujian lps kawen ni..start after 2 weeks kawen kete accident..kene tpu ngn pakcik polis..kad bank kene telan(ujian gak ker ni)...then br nak epy pregnant ade plak cyst..smp ade kputusan to give up my precious baby..bile aku dah redha krg air mata menerima semua ni..ade jgk brite gembire yg kan save my baby..Alhamdulillah..air mata ni mengalir lagi..operation yg menyakitkan..tempoh recover from operation during pregnancy btl2 menguji keimanan aku..syukur semuanya selesai..even semuanya selesai msh lg xtng pkkan ape lg ujian ms dtg utk aku..knape nak sedih pkkan ujian dr Allah..pttnya aku bersyukur atas semua ni..means Allah loves me..Allah beri ujian kpd hamba2 yg disayangi-Nya..supaya aku xlupa yg aku hdp sementara di bumi Nya..Semoga kekuatan dan kegembiraan ini sentiase berpanjangan...Lagu kat bawah ni pun byk bg aku rase utk kuat kembali....=)

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya

Sunday, November 8, 2009

Happy Versus Misery..

Assalamualaikum..

Mix feeling currently..Nervous takut sumer ader..sometimes I feel so happy..(thinking of the baby)..but sometimes feel a mix feeling of scared..nervous..sad..hmmm scared of wut?Eventhoough Dr said nothing wud happend..but still feel d same way..thinking of wut will happemd next..As each time I meet people,most of them not encouraging me..indeed increase my anxiousity level..makes me more worry about everything..I hate people saying "nnt kalo perut besar mcm mane yer dgn parut tu..even i answered dr said ok..they still asking not a question but giving a conclusion like..tp parut tu kan still kat perut..perut meregang jgk.."And finally d conversation ended just like that..without giving me hope,they rather like to make me feel so down..Sometimes I just feel like to be isolated...xpayah dgr org ckp buruk2..thanx to Allah I ve a very understanding hubby..U never failed to makes me feel happy again..Mix feeling..Only Allah knows..

Monday, October 26, 2009

3months 3weeks..

Salam..

Dah lame tak update blog ni..xde mood n xbape sihat..tetibe 2,3 hari ni bdn jd lemah..selera mkn kurang..loya dtg..semalam pening kepale n muntah at 9.30...perut terase membesar sikit..setiap kali nak bgn dr tdo terase mengangkat sesuatu..maybe kandungan ku ni da membesar..Alhamdulillah dan sentiase berdoa kandungan ni selamat...next week start keje..hopefully aku kuat n sihat slalu..baru jer lepas telan uphamol lepas sehari semalam skt kepale n pusing2 aku ni x hilang..pg ni x thn sgt trus tny mother in law b4 amek ubat ni..tkt jgk ade ape2 effect dkt kandungan..masih ade 5bulan lebeh lagi utk aku hadapi cbrn2 org hamil ni..takut jgk pk saat2 nak bersalin nnt..tp itula pengorbanan menjadi ibu kan..semoge aku sekuat ibu2 di luar sane..dah xlrt nak menaip lagi...salam...

Wednesday, October 21, 2009

Allah Ya rahman..Ya Rahim..

Tinggi menggunung dosa-dosaku
Bertambah tinggi semakin hari
Berjuta kesalahan berlapis kesombongan
Selalu saja datang menghampiri

Langkah yang rapuh jiwa yang lemah
Segala salah adalah milik kita
Segala puji hanya bagiMu
Lautan ampunan kasih sayangMu

Engkau yang pemurah Engkau yang pemaaf
Hanya padaMu hati ini berharap
Irhamna ya Alloh ya Rohman ya Rohim

Kasihanilah kami
Ampunilah kami
Selamatkanlah kami

Monday, October 12, 2009

Nikmat ketika Sihat..

Alhamdulillah...Syukur atas kurniaan yang tdak terhingga sampai skrg ni..waktu perit yg aku lalui beberape minggu ni byk ngajar aku erti menghargai hdp ini..maybe sbblm ni kiter byk lalai..tp bile da skt br nak igt ape yg kiter pernah buat waktu sihat..ape ibadah yg kita krgkan waktu sihat..pengalaman satu minggu di hospital pun x mungkin aku lupakan..

Saat2 aku disrorong ke bilik operation di temani mama..mama masuk bilik opearation aku rase sedikit tng..mak n abg tgg di wad..mak pun sepanjang operation bace yasin dan solat hajat utuk aku..waktu aku disorong abg takde..aku tau mgkn die sedey tgk aku kena srg ke bilik bedah..mcm manepun pengalaman ni mmg x dpt aku nak lupe..sebelum masuk blk operation mama suruh aku selawat banyak2..waktu 2 hanya Allah yg tau perasaan aku..aku sebak takut pkkan kemungkinan yg dtg..tp aku kuatkan semangat..aku diberi spinal epidural..sakit sket la..tp pas tu aku di beri ubt tdo trus laloq x ingat..dah sdr jer aku di wad..lega sangat...Alhamdulillah opeartion berjaya...

proses recover dr kesan bius mmg perit..asyik muntah jer aku..tmbh dgn preggy lagi..2 minggu tepat br aku dpt tgkkan kepala dgn jayanya..Alhamdulillah skrg aku dah boleh menaip..bole mkn dgn berselera skali..teringat satu mlm d hospital..aku xboleh tdo..pukul 2 bangun hati rase kosong..teringat suami di rumah..mak disebelah..aku asyik pkkan dosa2 yg aku dah lakukan..kdg2 aku terpk..Allah masih sygkan aku ker???Banyak dosa yg aku xsdr,pada mak ayah,kwn2..Mak bangun terjaga terus nasihatkan aku..Ini ujian bahagian yg harus aku lalui..Terima dgn tabah anggapkan sakit ini penghapus dosa2ku...Aku mula sedar..noktah hidup bkn berhenti di sini..yang abadi di sana menanti..

Ya Allah, seandainya dugaan Mu ini penghapus dosa2ku..aku redha ya Allah..Senangkan perjalananku menuju syurga Mu..kuatkan aku menghadapi dugaan mendatang..Selamatkan aku dari terpesong dr redha Mu..peliharalah aku, kandunganku dan keluargaku....Ameen...

Friday, September 4, 2009

Mulianya Seorang Ibu..

Salam,
Alhamdulillah,sampai skrg kandungan dah msk 6 weeks..baby masih 20.2mm..masih kecik..have to wait until 12 weeks for d operation..mmg seronok dpt tau mengandung, tp satu persatu ujian dtg..tp Alhamdulillah stkt ni kandungan masih selamat..Harapnyer bila baby slamat n besar nnt dpt bace blog ni..biar baby tau mcm mane sshnya seorang ibu nak lahirkan kita..brada di tmpt skrg, terbayang2 kesusahan mak mengandungkan aku dulu..mmg mulia menjadi seorang ibu..InsyaAllah,aku akan kuat untuk baby ni..thanx to my hubby yg xpenat mlyn kerenah aku sjk2 ngandung ni..To mak ayah yg x pts2 bgn mlm berdoa utk kesihatan aku..Untuk Mama abg yg sentiase ader disisi di saat aku memerlukan kasih seorg ibu..terharu sgt dgn mak mertua aku ni..terasa mcm mak sendiri..dah dua kali scan, mama setia ikut..bagi drgn dan smgt..tgh aku nenyak tdo mama dtg jenguk aku pastikan aku ok..setiap kali tgn mama menyentuh dahi aku, aku rase nak menangis ingatkan mak kat kampung..Mmg mulia hati seorg ibu..InsyaAllah, bila aku menjadi ibu,aku akan pastikan hati ku sebersih dan semulia mak dan mama..Alhamdulillah Ya Allah utk anugerahMu ini..Untuk Kak Een n Kak Ra gak yg sentiase bg aku sokongan..Mmg org yg plg rasional dlm family aku Kak Een aku..Kakak no 2..Sbb tu mula2 dpt berita nak operate buang cyst, dia org pertama yg aku bgtau dlm family..Xpasti samaada raya ni dpt blk atau tak..bergantung kpd kchatan aku..Lpas raye operation..Doakan aku..
video

Monday, August 31, 2009

Today-7th Anniversary..

Salam,

Alhamdulillah, hari ni genap 7 thn aku n hubby kenal..declare couple on 1 September 2002..7 years ago..mmg cpt mase berlalu..mcm2 jgak kenangan pahit manis bersame..xpernah terlepas dr di uji..tp kami redha Ya Allah dgn setiap ujian yg Engkau berikan..siapa lah kami utk mempertikaikan setiap yg ditentukan Mu..Engkau Maha Mengetahui segala yang berlaku dan akan berlaku..Dgn dugaan yg aku n suami hadapi ini,x ade ape yg dpt kami kesalkan..kami bersyukur krane ujian ini mendekatkan kami dgn Mu Ya Allah.Menjadikan kami lebih mensyukuri setiap anugerah dan pemberian Mu..Semoga hari2 mendatang dpt kami hadapi dgn tabah..Semoga dugaan yg Kau trnkan ini dpt kami hadapi dgn tenang..Setiap kesusahan pasti ada kemudahan..Kita hidup untuk dunia dan akhirat..Xguna meratapi dunia yg pastinya sementara..Semoga dugaan ini pembuka jalan kami ke syurga Mu...Aku masih beruntung punyai suami yg penyayang..Ade Mak Ayah yg sentiasa mendoakan aku..Ade mertua yg xmgkn aku dpt cr standingnya di dunia ini..sokongan keluarga dan kwn2 yg xpernah putus mendoakan aku..Ya Allah, sempena Ramadhan yg mulia ini, hambu Mu menadah tangan..Segunung pengharapan aku doakan..Semoga kesusahan yg aku hadapi ini berakhir dgn kegembiraan..Selamatkan lah aku dan kandungan ku ini..Seandainya Kau izinkan nya untuk hidup di dunia ini aku bersyukur..namun seandainya dia berhak bersama Mu,aku redha..Aku percaya pada ketentuan Mu..Engkau yang mencipta kami, dan engkau juga yg berhak mengembilnya kembali...Ameen Ya Rabbal A lameen..

Buat suami tercinta, Happy 7th anniversary...Terima kasih kerana sentiase berade di samping Ana..Ana syg abg selama2nya...

Saturday, August 29, 2009

Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan...Susah mendatang tempuhi dengan tabah

Pernikahan menyingkap tabir rahsia
Suami isteri inginkan keluarga yang bahagia
Dan mengharapkan sebuah bahtera indah
Untuk bersama belayar ke muara

Pernikahan, menginsafkan kita
Perlunya iman dan takwa, meniti sabar dan redha
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan
Susah mendatang tempuhi dengan tabah

Isteri janji telah dipateri
Diijab kabulkan dan dirahmati
Detik pertemuan dan pernikahan
Yang dihujani air mata kasih
Demi syurga Ilahi

Suami jangan menagih setia
Umpama Hajar dan setianya Zulaikha
Terimalah seadanya yang terindah
Di lubuk hatimu
Isteri adalah amanah buatmu

Pernikahan mengajar tanggungjawab bersama suami dan isteri

Isteri hamparan dunia
Suami langit penaungnya
Isteri ladang tanaman
Suamilah pemagarnya
Isteri bagai kejora
Suami menjadi purnama
Tika isteri beri hempedu
Suami tabah menelannya

Tika suami terteguk racun
Isteri carilah penawarnya
Sungguh isteri rusuk yang rapuh
Berhati-hatilah meluruskannya

Segenggam Tabah..

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi
Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian
Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti
Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu
Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya

Wednesday, August 26, 2009

Alhamdulilah...syukur..

Alhamdulillah,

Hari ni dpt berite yg plg happy yg aku n hubby tgg slame ni..chewahh mcm dah lame j nunggu..tp mmg aku byk doa especially dlm Ramadhan ni n Alhamdulillah doa aku di makbulkan..Tercapai hasrat aku utk full puasa n dpt bace quran smp abis..slalu kalo bln ramadhan mst seminggu period pastu quran pun dah termiss..tp Alhamdulillah bln ni InsyaAllah penuh..Coz aku br jer dpt tau aku pregnant..Alhamdulilah syukur sgt2...pagi td tkt nak wat UPT test after 6 days period lambat..bgn sahur td kul 5 trus test..berdebar..tp Alhamdulillah ade 2 lines walaupon samar2..then, pagi td trus call my mother in law confirmkan..xtau nak jmp dr x..tu yg call MIL coz she's doctor too..MIL ckp kalo ade 2 lines so positive..samar2 coz br lagi..agak2 dlm 5 mgg..dlm hati ni happy campur berdebar..yelah..8 bln lambat lagi..anything could happend but I pray everything will b fine..Doakan yana and kandungan ni slamat.. Ameen...To afifah...u xle manja2 lagi..=)

Monday, August 24, 2009

xsempat sahur..

Salam,

Hari ni ade class satu jer 1.30-3pm..So bolehla mengupdate blog ni..sprt biasela xde idea nak ckp aper..smlm msk ketam lmk cili api..fuhh menjilat jari suami ku..siap ade ikan bkr tp x disentuh sbb mkn ketam tue..alergi pttnyer tp Alhamdulillah xde pape lps mkn..kununnyer my hubby ckp nak mkn ikan bakar time sahur..aku pun ready nak bgn pnskan jer..skali pagi aku td dkejutkan dgn jrtan si hubby ku..ahhh dah pkl 5.40...spantas kilat ktrg lari k dapur smpt mnm air jer...sedey jer smbl mate menjeling ikan bkr yg x smpt d jamah tu..xde rezeki kami..so hr ni aku n hubby tak bersahur..mujur ade 1 class jer..tu pun tutorial..ptg ni kul 5 jer igt nak g alamanda..nak cr brg sket la..

So mcm mane kwn2 ku puase krg..hrp kiter puase kite semua d terima yer..Dah 5 hari puase Alhamdulillah dah 5 juzuk..kuat kan semngat teruskan lagi..hjg mggu ni balik kedah..bestnyer..xsbr nak jmp mak ayah..afifah!mst dah berckp byk..nak pegi bazar ramadhan kat kampung yg for sure murah x hingat...perut ni tibe2 plak rase kruk kruk ni....ish...

Hmm mc lar!ape la entri ko ari tue..jeles2 sambil mnum vitagen..kut yer pun smbl wat bende lain xle ker..bikin krg pahale puase gua jer..erm..ala Lar ko xpyh nak jeles2 dgn aku..ko nampak aku mcm bhg jer mmgla aku bhg..tp aku pun pandai jgk nak menjeles2 tgk org lain..sbb kiter ni manusia ader bhgian kiter msg2 kan..aku bhg mcm ni..ko bhg cara ko..aku yakin satu hr nnt ko akan bertemu dgn jodoh yg ko tgg2 tue..best mc lar kawen..rase lebey bertanggungjawab..ko pun nnt mcm ni la..aku dah xsbr nak tgk krg naik plamin ni..mmber2 rapat aku srg pun x naik lagi..cpt2 wei..aku pun mclar sometimes tu aku rase mcm x aci jer ape yg org lain dpt..dlm hati rase nape la aku x dpt mcm tue..rase mcm ape slh kiter kan..tp aku igt mak mertua aku ckp ni....kite jgn jadi org yg susah nak tgk kelebihan org lain and susah nak terima keburukan sendiri..walopon aku tau die x tujukan utk aku hehe aku kan baik..tp aku terase jgk sbb mmg aku kdg2 pk mcm tue..mmg rase skt tgk kelebihan org n kiter slalu rase kite yg plg bagus..aku la tue...tp xpe..blum terlambat lagi kite nak ubah diri kite jadi yg lebey baik..aku bkn bley ckp lebey2 ni..kang ayoz ckp aku poyo plak..hmm ape2pun rindu mase dgn krg dulu2..slalu lepak biler ko kat kuantan..aku ina muni siap blk bilik pagi2 dgn baju klawar jer merentasi cafe nak blk blok ktrg..best ah waktu tu..yg pasti kite x dpt blk ke mase tue lagi...cume kngn jer yg tgl...sedey..skrg aku dgn ina jer..krg dah kemane2 dah..tp krg ttp kwn baik aku dunia akhirat....

erm okla..nak stop skrg..baru 9.20...nak key in attendance student..mcm nak men game plak..ishh ape pny pekerja ni..k la guys..see u next entry..chow..salam..

Gambar2 selingan time mkn2 n bace yasin d rumah-putrajaya



Thursday, August 20, 2009

Master's Convocation..

Special thanx to my beloved hubby for all his support throughout this hard time finishing master study..



All good and bad memories will always remind us on how successful we are now..It is a price of success..

And this is wut I've learned from my hubby..."Everything you achieve or fail to achieve in your life is the direct result of your own thoughts..think positively babe.."

Monday, August 17, 2009

Ramadhan Datang Lagi...

Alhamdulillah...

Panjang umur kiter dapat berjumpe lagi dgn bulan yg mulia ni..thn ni first ramadan aku bersame hubby..Alhamdulillah berkat kesabaran akhirnyer kite dpt celebrate ramadan same2 thn ni..kalau di imbas blk..before ni..kalau bln puase plg x thn kalo blk umah..mkn x hingat mak masak..kumpul adik beradik mmg best..last year ktrg gathering sempena ramadhan kat satu majlis anjuran ABIM kut kalo x salah..sambil derma sambil mkn..ayam tergolek2 depan meja x hingat..thn ni first ramadhan di rmh mertua..next week merdeka cuti ktrg blk kedah pulak..sumer akan blk kg for sure sgt meriah..x sbr..

Aku n hubby suke gak borak2 zaman kecik2 puase dulu..my hubby mmg honest berpuase x mcm aku..kecik2 dulu aku suke betul curik2 mnm air paip kar surau..igt zaman kecik2 dulu rase sedey pulak..xdpt kembali lagi ke mase dulu...skrg semua dah lain..dulu rase tiap kali ramadan hapi sgt..wlopon kecik lagi...sbb ayah aku dulu keje dgn TNB so mase ktrg mmg di kuarters la..happening giler bln puase..plg srnk tarawikh..lepas tarawikh mkn kat surau..ikut turn umah masak..igt lagi waktu turn umah aku..mak buat mee sanggul..xtau kat sini ade tak..aku excited giler..dr ptg tlg mak bile mlm, org belum abis tarawikh aku dah stop solat gi sibuk2 distribute mknn kat kwn aku..haha mak abes solat jer aku kena marah..sampai x ckp mknn dek kerane aku dah distribute awal2..

lps tarawikh msg sibuk dgn bng api..dulu best x mcm skrg..bley main bng api mercun time dah dkt nak rayer..meriah rmah dgn bunga2 api..mgkn jgk waktu tu aku msh kecik lagi so rase fun la main..skrg dah besar x syok....tp skrg dah dewase ni kena pk lain pulak..dulu b4 kawen aku slalu bgn tmn mak msk sahur..x sampai ht tgk mak msk srg2..dulu form 4 br aku msk asrama..tp aku tmn mak bwk bantal..aku tdo kat dapur dgn bantal selimut slumber...mak x mrh pun abes msk die kejut aku..aku tkg kejut yg lain..plg mls tlg sahur b4 kawen Kak Een hahaha jgn mrh yer..Dah kawen dah berubah..sronok gak bgn sahur ramai2..

Skrg dah kawen,aku pulak pgg tggjwb nak bgn siapkan sahur untuk my hubby..aku xboleh x sahur..mula la nak migrain kalo x sahur..last year aku xthn sgt migrain smp ayah suh bukak puase..tp dah ganti yer..tp maklumlah org keje xkan nak bgn sahur masak..mak bolehla house wife..hehe aku msk awal byk2 time bkk puase..terus j nak pnskan sahur..kan senang..hmmm x sbr nak tgg puase..lps sahur elokla kite curik2 buat tahajud 2 rakaat..bkn aper,kalo tgg time lain,bkn sng nak bgn pagi bertahajjud..moga kali ni aku n hubby dpt tgktkan ibadah msg2..pahala org dah kawen lg byk kan kalo beribadat haha cpt2la kawen kwn2 ku kat luar tue yer..

Oklah..penat dah menulis..hari ni petang da xde class..rest..esok konvo..knape tah xde mood nak konvo kali ni..maybe because dah 2nd time..x excited mcm awal2 dule..ok Salam Ramadhan untuk semua....

Tuesday, August 11, 2009

Mahligai Impian..

Ya Allah, Yang Maha Penyayang..

Syukur Kau telah menciptakan dia
dan mempertemukan aku dengannya.

Syukur untuk saat – saat indah
yang dapat kami nikmati bersama.

Syukur untuk setiap pertemuan
yang dapat kami lalui bersama.

Ya Allah,
Seandainya benar aku tercipta dari tulang rusuknya, janganlah biarkan aku terpisah dari merasai setiap kehadirannya…
Seandainya benar,Engkau ciptakan dia untukku…
Satukanlah hati kami…

Bimbinglah aku mencintai, mengerti dan menerima dia seutuhnya…
berikan aku kesabaran, ketekunan dan kesungguhan untuk membahagiakan hatinya…

Kurniakanlah kasih sayang mu, agar dia juga mencintai, mengerti dan menerima aku dengan segala kelebihan dan kekurangan yg ada pada diriku
sebagaimana telah Engkau ciptakan hambamu ini…



Ya Allah Ya Rahim..

Jadikanlah aku isteri yang membahagiakan setiap saat dlm hidupnya..
Jadikanlah aku mahar yg boleh membawa kami ke syurga-Mu..
Kami x layak meminta..Tp Engkau sahaja tempat kami memohon..
kekalkan kebahagiaan ini..Kurniakan kami zuriat yang soleh..
Jgn biarkan kami terleka dgn keindahan yg kami rasai ini.. semoga keindahan ini kekal hingga ke syurga Mu..Ku sedar semua pasti ada akhirya..Moga akhir kami diselimut CINTA agung Mu..Ameen..



Layakkah aku..

Wanita solehah itu aurat dijaga,
Pergaulan dipagari,
Sifat malu pengikat diri,
Seindah hiasan di dunia ini.

Keayuan wanita solehah itu,
tidak terletak pada kecantikan wajahnya,
Kemanisan wanita solehah,
tidak terletak pada kemanjaannya,
Daya penarik wanita solehah itu,
Bukan pada kemanisan bicaranya yang mengoncang iman para muslimin,
Dan bukan pula terletak pada kebijaksanaannya bermain lidah, memujuk rayu,

Bukan dan tidak sama sekali,
Kepetahan wanita solehah,
Bukan pada barang kemas atau perihal orang lain,
Tapi pada perjuangannya meningkatkan martabat agama.

Nafsu mengatakan wanita cantik dengan paras rupa yang indah bak permata yang menyeri alam,
Akal mengatakan wanita cantik atas kemajuan dan kekebalannya dalam ilmu serta pandai dari segala aspek,
Hati menyatakan kecantikan wanita hanya pada akhlaknya,
Itupun seandainya hati itu bersih untuk menilai.

Wahai wanita jangan dibangga dengan kecantikan luaran,
kerana satu hari nanti ianya akan lapuk di telan zaman,
Tetapi jaga dan peliharalah kecantikan dalaman,
Agar diri ini bersih dan sentiasa mendapat Rahmat ilahi,

Wahai wanita jangan berbangga dengan ilmu duniawi yang kau kuasai,
kerana ada lagi manusia yang lebih berpegetahuan darimu,
Wahai wanita jangan pula berdukacita atas kekurangan dirimu,
kerana ada lagi insan yang lebih malang darimu,
Wahai wanita solehah jangan dirisau akan jodohmu,
Kerana muslimin yang bijaksana itu tidak akan terpaut pada wanita hanya kerana kecantikannya,
Bersyukurlah diatas apa yang ada,
Serta berusaha demi keluarga, bangsa dan agama.

Semoga kita tercipta sebagai
Wanita solehah.

"Wanita hiasan dunia, Seindah hiasan adalah wanita solehah..

Wednesday, August 5, 2009

Indahnya Hidup..

Salam...

Erm pagi ni rase semangat cket dtg keje..rase hepy..tp xnak hepy lebey2 tkt nnt sedey...ptg nnt plan nak g alamanda..semalam teman abg men futsal..bkn la teman pun tp tkt duk umh srg2 so aku pun g la tgk..boring!!!igt wife anas ader..smp2 xde..tp anas bgtau wife die gi umh member coz die dtg tgk aku xde..die brg..semlam dtg futssal lambat sbb aku bukak puase dulu..semlm msk spagetti..lagik sedap dr pizza hut tau hehehe..abg mkn byk sampai pancit nak futsal..

xde ape nak story sgt..pnt blk dr bkt tgg pun br nak hlg..seronok giler blk kg abg..sejuk x hingat..yg best shopping murah giler....Sempat beli kain utk mak,kak ra, kak een..skirt comel utk fifah, nurin..sandal levis utk kimi..langsir baru..baju aku lagi..best giler..InsyaAllah next time nak pegi lagi..=)

Kampung hubby sebelah mama..Bukit tinggi, Indonesia

Malin Kundung..versi Indon..Si Tanggang in Malay version

Wednesday, July 29, 2009

dugaan sendiri buat...

salam..

hari ni berpuase..tp byk betl suara2 syaitan menyuruh aku to break d fast..hehe semalam buat laksa..niat di hati nak bg cik peah n kak shah sebelah umah..salam perkenalan hari tu kak shah dth bg adiah ngan abg rahim aku xde..asyik nak jumpe xdpt..so blk dr ofis as usual sharp 5 pm..trn2 tgk abg da tgg..blk umah rebus ikan, at d same time vacuum umah yg dah berabuk..nsb baik abg yg baik hati 'offer'kan diri mop lantai..act dah seminggu jnj nak mop lantai, baru hari ni abg mop...but anyway thanx babe...kul 7.45 dah siap laksa..lpas bape kali abg sound aku ajak solat maghrib br aku siap..So, pas tu ktrg igt nak g alamanda tgk movie..b4 naik kete g anta laksa kat org sebelah umah..sebelah knn umah tgk gelap jer..cik peah xde ..=( masuk letak laksa dlm umah..gi umah sebelah kiri..kak shah ade..tp ade la 15 mnt aku tgg kat luar..siap tny lagi sape tu...aku pun konpius nak jwb gak coz first time jumpe..xkn nak ckp 'yana, jiran sebelah..'...last2 bkk jgk n buat muke terkejut..hehe klakar...br jer nak naik kete, nmpk plak kete cik peah ni..so msk umah anta laksa balik..adela 5 mnt gak sembang2..abg dah tensen dlm kete gelisah br aku stop ckp ngn cik peah..

smp jer alamanda, abg tkr plan..x jd tgk movie sbb lambat..so gi mkn kfc jer...(b4 tu kena marah sbb singgah Vincci survey kasut...singgah kedai beg dpn MPH....)..smpai kfc line pnjg giler..so aku pun dgn baik hati mntk izin abg nak duduk..slumber suh abg line up srg2..(gune alasan buat laksa..penat..)..after 10 mnt..mkn kfc..as usual gak aku x abes mkn so bwk la blk seketul lagi...melangkah setapak jer dr kfc,aku tarik tgn abg msk carrefour..muke abg msm again..aku gi tgk2 baju abg dah hlg ke mane..dpt la satu baju n suar aku sambar..time nak byr bru abg muncul..dah kuar aku sengih2 kambing abg buat muke grm jer..asyik lari plan...tp sempat jgk abg tny aku, mane ayam kfc yg bungkus tadi..huh.....br aku teringat aku tertgl dlm timbunan baju kat dlm tadi..alamak...mls nak masuk amik..terus jer blk...tp b4 balik singgah booth tdg beli tdg satu..abg hlg tibe2 lagi..pastu buat muke msm tarik tgn aku cpt2 kuar dr alamanda...tp mcm biase kalo abg ,mrh xlame pastu okla...=)

blk umah tdo igt nak bgn sahur..ayam hlg tp laksa ader lebey lagi..kunci jam kul 5..bgn2 dah 6.30..=(dah la semalam mkn seketul ayam jer..sahur pun x..tula alkisahnyer yg aku terase nak berbuke puase jer ni..Ya Allah...sedapnyer tgk biskut kering atas meja ni....dah bape ribu pahala puase aku melayang....skrg 12:19pm....ptg nnt nak berbuke aper???aku asyik pk makanan jer........dugaan yg aku sendiri ciptakan..

Friday, July 24, 2009

Wedding Kedah...

Dah lame tak update..nak kate busy x jgk..tp xde mood sgt...k br nak uploag gambr wedding kedah..n kl as well..







Friday, July 10, 2009

Thanx for this Beautiful Love...

Khas buat suami tersayang..

Malam selalu panjang
Di waktu aku merindukanmu
Kau bisa menjaga aku
Hingga diriku merasa teduh

Aku seperti kamu
Menginginkan dan memerlukanmu
Karena kita tak mampu
Selalu pergi menjauh

Kau jadikan aku ini
Wanita yang kau pilih
Untuk jadi kekasihmu
Dan kau pun tlah aku minta
Setia sepertiku
Hingga waktunya tiba..

Aku percaya penuh
Kau kan buatku bahagia
Karna cinta tercipta
Datangnya dari dalam hatiku...

Dari isterimu yg tercinta..

p/s forever jiwang ahaks..