Anak2 mummy sayang

Tuesday, December 28, 2010

25 Dec 2010: Farhi turns 8 months!

Salam,

Farhi turned 8 months last 4 days..Actually, mommy wanted to write down something on 25 Dec but feeling so lazy to waste my useless time sitting doing nothing in this freezing, dull, damn black office! haha oppsss..!Im so pissed off since this week suppose to be my vacation week ...for me n hubby n lil baby but hmmm wut to do ~~ im in the mood of vacation~~ =(

Woke up at 6 in a morning, farhi will start his "dada" "mama" "tata" although I'm not pretty sure what it means. 8 months ago, from the second you came into this world, As I held you in my arms that very first day, with your tiny little hands and tiny little feet, mommy so proud to have you! Mommy and daddy will do anything for u baby, to make sure you smile, laugh and we promise that will always be there to catch you if you fall. You my little angel...Muhammad Farhi Irham..

Last nite is the first nite that mommy started to read u a bedtime story..hehe so funny coz instead of reading from book, mommy created my own bedtime story to make u sleepy...It was the first crappy short story that u ever heard.."Pak Abu dan kambingnya"...haha mommy ended up the story by saying " the moral of the story is~~bila Farhi dalam kesusahan, mesti minta pertolongan????Allah......n Farhi smile and says "mamamama" like u understand n ur eyes close down slowly...You are really such a cute little baby in my life!tonite is dady's turn...n we will see whether it turns up sleeping or screaming loudly in high pitch as you did always hehehe

Yesterday also, for the first time you did the push up onto the hands and knees things and rock back and forth like you wanted to crawl..yeah baby go...stop climbing daddy's 'mountain' ;) start to explore your world by moving on your own!(hr2 mommy kena mop =( )~~hmm xpe for u baby!

-8 months baby-

-We happy family-





Monday, August 16, 2010

Monday, August 9, 2010

Buat Suami tercinta...


Ketika Allah Memilihmu Untukku..



Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..Mummy Daddy n Farhi...during aqiqah ceremony 7/8/2010

Thursday, July 15, 2010

-05 June 2010-

A year passes by in a blink of an eye,
From a white clean sheet into a kite reaching for the sky,
Along the way were winds of barrier,
But we are still lovers,
May it long last forever,
Happy Anniversary honey..

The pass year has been d happiest for me,
You bring me joy and elation like I have never felt before,
Nothing is more important to me,
than seeing you n our baby live a happy n wonderful life together with me,
I swear i will try my very best to be d best husband n daddy I can ever be..
Syg,
this shallow heart is sorry for all d troubles he'd brought to you,
I can't give you d world,
But trust me I can give you all d love you need,
I love you , with all my heart n soul,
Happy Anniversary honey..

-SMS from hubby on 05 June 2010-

p/s: no celebration on dat day since hubby off to Sabah n me still in confinement @ Kedah. Thanx hubby.I wrote down here as a note to remind me how lucky I am to have u..n also because I want to clear my inbox =)

Monday, May 17, 2010

Muhammad Farhi Irham-The moment you were born (Part 2)

Salam...

Alhamdulillah..dah genap 2bulan 1minggu baby Farhi Irham...He's so adorable now...buat kan mummy terkejar2 sign out setiap ptg sbb nak jemput anak mummy tersayang ni dr rumah ummi jue.K nak sambung story Farhi Irham d lahirkan..

On 24 April 2010- Saturday

After makan McD depan TV bersama adik2 ipar n MIL...rase sgt puas mlm tu..kenyang nyer hehe..pukul 10 lebih camtu hubby mtk permission nak g lepak jumpa kawan kat kedai mamak...biasanya mmg mcm ni sbb hubby n kwn2 dr kecik ni mmg rapat..kalo blk kampung (KL je pun) mesti berjumpa lepak2...tp i trust my hubby heh heh slalu lpk pun xlame..pukul 12 mlm hubby blk..smbg tgk tv bola kat rumah..waktu tu me dah rase skt perut pulak tiba2...dah tertdo terkejut hubby blk terjg trus rase skt...so kuar tgk tv dgn hubby....waktu tu rase sakit every 10 minit da...hubby mcm risau jer tp me dgn confident ckp xpe boleh thn...skt2 berterusan smp kul 3 lbh duk dpn tv sbb sakit..lepas tu rase ngantuk msk bilik..baring2 tp still xle tdo..sekejap2 sakit..sakit gile..hubby dah geram dgn me yg degil trus g bgtau Mama..mama dtg cek perut, tp kata mama msh bole lagi..At 4am mcm tu aku dah kuar air mata xtahan dgn skt yg amat sgt...Ya Allah mcm ni ker skt contraction..sktnyer ssh nak ckp ler...pedih smp blakang pinggang...trus bgtau Mama n ayah ckp kalo xtahan trus g hospital..So Mama n hubby bersiap bwk me to Pusrawi..smp dlm kul 4.20 mcm tu..kali ni wheel chair mmg membantu..sktnyer Ya Allah..msk Labour room..check2 nurse ckp Alhamdulillah dah bkk 2 cm...2cm???aduh skt mcm ni br 2 cm....

At 8 am...check again but still 3 cm...Ya Allah sakitnya!!!!mesin CTG pun dah tunjukkan graph yg sgt kerap..xsmp 2 minit sakit tu dtg...Ampunkan saye mak...Baru ku tau besarnya pengorbanan mu ibu......

At 3.15pm...Already 10 cm n nurses ckp ok dah bole push!After 45 mnts yg sengsara akhirnyer tepat jam 4pm buat pertama kalinyer aku dengar suare bayi yg aku kandung selama ni..Ya Allah,mmg xtergambar nikmatnyer..mengalir terus airmata bile dengar suara anak aku sendiri..mcm xpercaye da jd IBU! Maka lahirla putera sulung ku yang aku n hubby namakan MUHAMMAD FARHI IRHAM...Semoga kau menjadi anak yg soleh,yg dapat mendoakan mummy dan daddy di dunia d akhirat sayang...

Fresh from mummy's womb

Selepas dibersihkan dan diazankan suami...Farhi jgk dibelah mulut dgn kurma dan air zam2 oleh daddy...

First time holding newborn baby...He said "selama ni takut nak pgg baby kecil tp pgg anak sendiri berani.."Daddy so proud to have you baby...


Perasaan bergelar ibu adalah antara nikmat tertinggi yang mummy rasakan..Syukur pd Mu Ya Allah...Semoga mummy dapat mendidik Farhi menjadi seorang anak yg soleh...

Inilah Ibu yang telah berkorban nyawa melahirkan aku 26 tahun dulu...Walaupun mak xberpelajaran tinggi,tp semua ank2 mak berjaya, Kak Zura n Kak In dah jd cikgu, abg Pon keje gov da, ana da jd lecturer,jijie pun bakal ikut jejak ana,achik dan adik pulak bakal menjadi doktor. Alhamdulillah, mcm yg mak ayah pesan, mak ayah xde harta utk diwariskan cuma pelajaran yg mampu mereka berikan..Didikan dunia dan akhirat seiring yg dapat mak ayah berikan untuk kami adik beradik..Memang dr kecil kami hidup penuh sederhana..Tp kami mmg bahagia..Ingat kecik2 dulu xpenah berani nak mintak ape2 dr mak ayah sbb dah sedia faham kesusahan mak ayah...kalo beli kasut mesti letak tisu kat depan..sbb beli yg besar,bole pakai lama..Aku pun slalu pakai baju recycle kakak2...Tp sikit pun xpenah kami merungut...Makan yg sikit dikongsi ramai2...Kalo ayah beli buah pun mesti bahagi sama rata...Siap sayang nak mkn masing2 hehe...Ingat dulu xpernah ade barbie doll...Xpernah mintak ayah belikan...tp suruh Kak In buatkan pakai kulit buku keras...Then buat baju anak patung guna kertas yang x keras...kalo main masak2 mesti ciloq periuk belanga mak..xdenyer nak mintak ayah belikan mainan masak2...Mmg sedih tp seronok sbb dapat lalui pengalaman mcm ni....Kalu crite mmg x hbs...Kesusahan lah yg dapat ajar kita menjadi insan yg sentiasa bersyukur...Alhamdulillah aku bersyukur dgn ape yg kami nikmati skrg....


Mak Ayah...Ana doakan mak ayah bahagia dunia dan akhirat...Mak,I will try to be d best mother as u...Ayah,terima kasih atas didikan yg ayah berikan slama ni...Ingat dulu pernah ayah terpukul ana sbb tak dapat jawab soalan math yang ayah ajar waktu darjah 3 dulu..Ha sekarang ana dah jadi lecturer math pun =)

And, to my Mother In Law...I thank u so much for wutever u did for me...U are not my mother "in law" but you are really my true mother...I love u as many as I love my own mother...U such n awesome MIL...You are one of my cant' live without people in my life ...Love u so much Mama!

And Last but not least.....to my beloved baby..Mummy loves u sayang...Hope u born healthy forever..Mummy miss your smile...smile as always sayang....

D latest picture of Muhammad Farhi Irham bin R Fairuz Indra
-2 months old-





Wednesday, May 5, 2010

Muhammad Farhi Irham-The moment you were born (Part 1)

Salam...

Dah lame stop typing..act ade org ckp tgh pntg xelok tgk laptop lame2..ahaks kali ni nak laggar pntg..boring n x sbr nak story citer my precious newborn baby boy..Muhammad Farhi Irham...Nama my baby diambil xde sempena ape2..first time introduce name ni kat my hubby terus die suke..sbb maksudnyer baik...Farhi Irham...Kegembiraan yang dirahmati...Actually nama irham aku ambil sbb aku suke sgt dgn lagu Irhamna nyanyian Opick...



Pastu nama Farhi ni konon2 nak bg serasi dgn nama hubby Fairuz...dua2 F...Alhamdulillah..rasenyer name ni sesuai sgt dgn my baby..kegembiraan yg dirasai oleh me n hubby skrg moga2 menjadi kegembiraan yg dirahmati Allah..seiring dgn nama Farhi Irham...sebesar kesyukuran dipanjatkan ke atas Ilahi..Tuhan yang Maha agung...syukur sgt me n hubby atas kelahiran putera sulung kami ni...

Actually nak cerita pengalaman melahirkan baby Farhi Irham..

On 21 April 2010-Wednesday
me rasa mcm xsedap ht jer..hubby pun suh amik cuti on thursday n friday..gi opis pun dah xlrt..so on Wed me siapkan kerja2 yg perlu di siapkan..mntk EL on thursday n friday..blk rmh MIL...

On 22 April 2010-Thursday
nothing special to story..rehat di rmh MIL..minum air kelapa tempat biase..

On 23 April 2010-Friday
Hubby bgn pg as usual nk bersiap k opis..tgk2 kul 7 pg terbaring hubby dpn tv..katenyer malas pulak nk gi keje hari tu..die nak cuti..so me pun sgt la hepy..pkl 8 lbh mcm tu kuar gi breakfast dgn mama (MIL), Ami n Fadhli, (BIL) n hubby kat kdai mkn area rmh...me mkn mee grg ngan ayam grg ngan teh ais...yummy mmg sdp..At 9 am blk umah...tetibe rase lain mcm..cek2 ade darah..kelam kabut gtau hubby..me kelam kabut n gubra..tak rase skt pulak tu..tp berdebar2 cuak sumer ade..smp hubby yg kelam kabut mrh suh cpt nak g spital..MIL kat luar bwk BIL g checkup trus di call suh blk...So tepat jam 10 pagi cam gitu smp kat Pusrawi KL..trus di sorong masuk ke Labour room..kelakar nyer sbb x sakit pun tp org srg mcm da nak beranak pulak...Dr Saleh da stand by kat labour room..check jalan opsss langsung x bukak..hampeh..smp kul 4 ptg di check CTG contraction msh normal...me d transfer ke wad biasa..So mlm tu ditemani hubby duduk di ward happy go lucky mcm org x nak beranak jer..yelah dah x sakit ape pun..siap mlm tu gi melawat Kak Mona di ward yg kebetulan msk ward jgk...kul 12 mlm me dah start rase skt perut tp x bisa sgt..sepanjang mlm xdpt tdo sbb prt memulas jer...

On 24 April 2010- Saturday
Pagi2 Dr Saleh dtg cek CTG graph..msh xde frequent contraction..MIL da sound ajak blk..me sedih giler..ingat dah boleh tgk bby..hubby pun mcm frust jer...Dr Saleh suh tgg ptg..kul4 die dtg cek pastu kate die balik rumah la...Isnin dtg jumpe die =(..sedihnyer aku rase..last2..petang tu kuar hospital trus g birthday party Haziq,anak aunty side hubby..aku yg tgh frust trus melantak mkn bihun grg, n pulut durian sebanyak2nyer...mlm tu pulak delivery MCd kat rumah lagi..huh mmg sedap!

Gmbr yg diambil time False Labour (Friday 23 April)

*Br smp labour room


*enjoy2 dlm labour room


*sempat pose sbb x skt =)


*smp tertdo daddy tgg bby..


**Baby Farhi nangis pulak..to be continued...Part 2

Wednesday, April 21, 2010

It's 39 weeks already...

Salam...

Cepat mase berlalu yer...da 39 weeks da...perut pun da terase ke bawah sgt da..pegi opis semalam pun sumer suh aku blk..tkt tgk perut yg mcm nak meletup n kate dorang..hahaha so start hr ni 22 April aku pun mulela bercuti..due date act 29 April...tp skrg pun da rase kerap sgt contraction ni..lame pulak tu..my hubby yg suspen gile..so die suh cuti..kaki ni msh kuat berjalan cume sakit punggung aku ni kalo duduk lame sgt or terlebih aktif....ape2pun rase tng sbb byk bende da settle..rmh dah abis kemas...brg2 sumer da settle beli..dan yg plg puas hati selase lepas same2 khatam quran dgn hubby...rase mcm terharu pulak biler dpt khatam same2...yelah bile hubby rewind blk dr mule2 pregnant dulu mmg mcm2 dugaan n ujian yg kami kena hadapi..Alhamdulillah semua dpt di hadapi dgn tng dan sabar..skrg our baby sihat n kuat..x lemah walaupun byk yg dia lalui sepanjang dlm prt aku ni..kene operate same2 dgn aku...dgn xde selera nk mkn lps operate...smpla aku sgt berselera mkn hgg berat aku mencecah 70kg skrg..b4 operate just 49kg..after operate 46kg..skrg nah amek kau!

Mengalir air mata ni bile hubby ckp dont worry to much about d labor..(act aku tkt sgt pk sktnyer nak bersalin...)..Hubby ckp, Allah is fair..You suffer too much already...He will make everything easy for us now...When that happens everything will be like nothing..And that time we ll proud to see to hold our baby...Allah berikan kesusahan..Tp Allah berikan anugerah yg x ternilai harganya...Kata2 yg membuat hati ini semakin x sbr2 utk melahirkan bayi ini...Alhamdulilah Ya Allah...Kurniaan merasai mcm mane susahnyer mengandung, melahirkan yang pernah dilalui oleh mak2 kiter mmg kurniaan terindah bg setiap wanita..sakit, penat dan lelah hilang bile kali pertama melihat bayi yg dikandung di depan mata...x sbr nak merasai perasaan itu...

hmm okla..need to stop...kaki da skt2 sbb menulis di atas katil ni..tgn kebas pulak tu...ok doakan sayer yer semua...layan d latest pic of me n hubby...@secret recipe Wangsa Walk..


mummy to be...hdg kmbg as usual..bilerla nk kecik blk ni...


daddy to be....pose cenggini menmpkkan hubby seperti slim je haha

Tuesday, April 6, 2010

Menunggu kelahiran mu...



Salam,
Khamis ni genap 37 minggu kandungan ni..rase berat mkn terase..tdo pun dah x selesa mcm dulu..tiap2 jam mst terjage...rase mcm nak tdo dlm tandas je..hehe hmmm prsaan berdebar2 ttp ade cume dah di balancekan dgn rase x sbr nak tgk baby...skrg byk luang mase bace article psl experience ibu2 melahirkan bby msg2...tiap kali bace mesti bergenang je air mata ni especially lepas dgr pengalaman sakit dan nikmat selepas dpt tgk first time muke bby yg di kandung 9 bulan dlm prt...tp ade satu article ni yg btl2 buat aku mengalir air mata..nak copy paste di sini utk tatapan semua kwn kat luar sane...jg utk ingatkan aku tntg kekuasaan Allah terhadap hambanya....sedey betul bace blog seorg bapa ni...

Dari blog: http://www.myspace.com/dlaloque

Hari nie.. masa aku dlm perjalanan dari seremban (aku tinggal di Seremban) ke pejabat di Putrajaya.. aku mendengar radio ERA ketika memandu.. sempena Hari Bapa pada 18 Jun, ERA mengutarakan topik pagi yang cukup menarik.. topik pagi bertajuk "pengalaman pertama menjadi bapa" Setiap bapa punya pengalaman pertama yang berbeza-2.. ada yang manis, ada yang lucu, ada yang sedih dan ada yang memeranjatkan.. Pengalaman pertama aku cukup menarik.. aku kira mungkin sesuai dikongsikan bersama.. Kami telah berkahwin hampir mencecah 2 tahun.. pelbagai usaha telah kami lakukan untuk mendapatkan anak.. pabila kami mendengar rakan-2 atau saudara mengandung sedangkan mereka berkahwin hampir sama dengan kami atau lebih awal lagi, telah mengandung, kami menjadi sedih, cemburu dan kecewa.. Paling membuatkan hatiku menjadi sedih dan hiba, apa bila ada rakan-2 yang memperli isteriku dengan kata-2 sinis.. setiap air mata yang keluar dari kelopak mata isteriku akibat kata-2 sinis membuatkan aku marah pada manusia tersebut.. Saat yang paling menyedihkan bagi isteriku, pabila kami pergi ke Alor Setar bagi meraikan majlis perkahwinan seorang sahabat.. sudah la kami memandu dari Kuala Lumpur ke Alor Setar, sampai di sana isteriku disoal dengan soalan-2 sinis tentang anak dan mengandung, aku pula ditanyakan dengan soalan-2 lawak lucah yang bodoh!! Bayangkan perasaan isteriku.. niat kami untuk bermalam di alor Setar terus kami batalkan.. dan terus memandu pulang semula ke KL, walaupun kami baru sahaja sampai.. disepanjang perjalanan pulang tersebut, isteriku menangis semahu-2nya sehingga sampai ke rumah.. aku betul-2 tidak dapat maafkan manusia sedemikian... Allahamdulillah... Allah Maha Kaya, beberapa minggu berselang, ketika kami pulang dari bermain badminton di taman rekreasi depan Hotel Shangri-la Putrajaya, kami singgah di Alamanda. Secara berseloroh kami membeli UPT test kid di sana. Sesampai di rumah, sedang aku menonton TV, terdengar jeritan isteri di tingkat atas rumah.. rupanya, UPT yang dibeli menunjukkan 2 tanda line.. Sah!! isteriku telah mengandung setelah kami hampir putus asa dan telah pun bercadang untuk mengambil anak angkat sahaja. Seperti mana ibu-2 mengandung lain, mabuk dan loya perkara biasa.. Tapi saat yang paling tidak dapat ku lupakan adalah saat pertama kali aku melihat anak yang dikandung itu dari kaca LCD Scan.. melihat pergerakannya, tangannya, kakinya, malahan bayangan rupa parasnya.. Allah... agungnya ciptaanMU.. Saat bergelar ayah, aku lalui dalam keadaan tanpa persiapan dan secara mengejut.. isteriku yang dijangkakan akan melahirkan dalam 11 hari lagi telah ku bawa berjalan di taman bunga.. naik bukit.. turun bukit.. selera makannya betul-2 terbuka.. aku masakan 5 tongkol jagung, dan isteriku habiskan kesemuanya.. malam itu.. kami turunkan tilam dan tidur di ruang tamu depan TV sahaja.. aku tidak mahu isteriku turun-naik tangga.. Jam 5.15 pagi, isteriku bangun dan terasa seperti ingin membuang air besar.. tapi setelah ke tandas, tidak pula ingin membuang.. katanya ade rasa sakit sikit-2.. dalam pukul 6.00 pagi, ku bawa ke Hospital Putrajaya sebagai langkah keselamatan dan berjaga-2 walaupun jangkaan due nye ada 11 hari lagi. Kata Jururawat, telah terbuka 2cm dan mungkin dalam tengahari atau petang nanti baru anak ku dilahirkan dan minta aku balik dahulu untuk membawa barangan bayi.. mendengar kata-2 jururawat tersebut, aku tinggalkan no. hp ku dan aku turun sebentar untuk bersolat subuh.. dalam sujud, aku berdoa yang aku mohon Allah ringankan kesakitan melahirkan ke atas isteriku dan aku redha serta memaafkan segala dosa dan kesalahannya.. Belum pun aku selesai bagi salam terakhir, hp berdering dan jururawat meminta aku datang segera ke labor room!! aku diarahkan masuk ke labor room untuk menenangkan isteriku sebab beliau dalam kesakitan untuk melahirkan.. kata jururawat mungkin dalam 3 - 4 jam lagi beliau akan melahirkan.. aku ditinggalkan bersendirian dengan isteriku.. tidak sampai 10 minit aku di situ, kulihat kulit kepala anak ku telah tersembul keluar... Argh!! panik aku di situ... apa yang ingin aku lakukan... terkedu dan kaku aku di sisi isteri dan terus memandang anak ku semakin keluar... mujur, ada seorang jururawat masuk kebetulan ingin mengambil sesuatu dari laci wad tersebut... lantas jururawat tersebut mengarahkan isteri ku meneran dan minta aku membantu... beberapa ketika kemudian masuk 2 org jururawat lagi.. terlalu mudah dan pantas kelahiran anak bertuah ini.. tidak sampai 15 minit, lahir la anak pertamaku, anak sulungku.. ALESHA ABRIZA pada 15 Disember 2005. Peristiwa lucu terjadi disaat itu... seorang jururawat bertanya sekiranya aku ada membawa minyak bayi.. aku kata tiada, sebab memang tidak kami jangkakan akan berlaku kelahiran hari itu.. jururawat mengarahkan aku membelinya di kedai berhampiran.. dek kerana terlalu gembira, tergamam dan gugup... aku ingatkan mereka nak makan dan terus mengajak jururawat-2 tersebut makan dan akan ku belanjakan nanti.. berderai gelak ketawa jururawat-2 tersebut. Tapi kini, Alesha Abriza telah pulang ke pangkuanNya. Allah hanya meminjamkan Alesha selama 150 hari sahaja kepada kami...


**Sdh sgt..smpat happy for 150days j...Allah maha berkuasa...Aku pun xpasti apa yg akan aku lalui masa datang..esok pulak my hubby outstation ke Terengganu..hr khamis br blk..Ade adik teman..tp xdpt bygkan kalo time bersalin suami xde di sisi...Mak pun xde...Doakan aku selamat dan mudah utk lahirkan baby ni yer kwn2...gmbr bwh n gmbr bby ku 36 weeks 3days..sabtu lps scan...kali ni muka nmpk clear dlm screen...=)

My precious waiting to be born bby...Muhammad F**** I**** bin R Fairuz Indra

Wednesday, March 17, 2010

Sad and Stress...

-->To My Wonderful, Loving n Caring Hubby...
A few more weeks till we can hug our baby...8 months flew away so fast...And for all those sweet memories that left us behind...I owe u so much dear..For this reason, I want to say how much I love you..I'm sorry for not listening to u..I'm sorry for all those fights we had recently...Deep in my heart, i want u know that I wanna make u smile..whenever u re sad..i wanna share this wonderful moment of waiting our new born baby...I just want u to know that I am the luckiest woman in the world to be with u..u mean the whole world to me...


-->To My precious baby,

It's approaching 34 weeks now..Are u having a boxing match in there!!!Sometimes mommy thinks your elbow or hand is going to come sticking out of mommy's stomach. It sometimes hurts because u are running out of room in there. Mommy just hope u calm down after u re born..It such a happy ever feeling stuck into mommy's heart when mommy looks at your cute stuffs that mommy n daddy bought for u..Sometimes when mommy did get sulk with daddy, mommy will took out your cute feeding bottle n looked at it with tears drop down...There's a time when mommy can be so sensitive for no reasons at all...And your daddy never failed to be with me to calm me down...My baby...Mommy loves u as much as mommy loves myself..Cant wait to see u look into mommy's eyes and smile...

Monday, February 1, 2010

Untuk Mak, Mama n Ayah Tercinta...

Khas buat ayah bonda tercinta :
Aridi bin Abu & Chek Pian bt Mat
Didi Indra Tjahya & Darnita Harun

Kami sentiasa mendoakan kalian dunia dan akhirat...Semoga dipanjangkan umur dalam keredhaan-Nya..Ameen..Ampunkan dosa Ayuz & Ana dunia dan akhirat....We love u....

Wahai Tuhanku
Kasihi daku
Kasih ibu dan ayahku
Wahai tuhanku rahmati daku
Rahmati ibu dan ayahku

Selamatkan mereka dari azab neraka
Dan bencana dunia
Hubungkan mereka dengan talimu
Amin ya rabbal alamin

Wahai Tuhan limpahkan hidayahMu
Untuk ayah dan ibuku
Wahai Tuhanku
Berkati daku
Berkati ibu ayahku

Sayangilah mereka sepertimana
Mereka menyanyangiku
Dan mengasihiku waktu kecilku
Tak terbalas budi jasanya

Wahai ibuku wahai ayahku
Didiklah anak-anakmu
Moga menjadi penyejuk di mata
Penawar resah hatimu

Ampunkan segala keterlanjuranku
Halalkan makan minumku
Doakan semoga aku selamat
Dunia dan di akhirat..

Sunday, January 31, 2010

Teluk Batik again..

Salam,

After Syake's wedding..went to my sister house at Persiaran Venice just near by Teluk Batik..5pm on same day, we went to Teluk Batik for picnic...Nice view...

Bukan main lagi hubby berenang2..me d preggy ni xdapekla nak join..geram tul..tggla dah beranak nnt lepas gian..siap berangan nak naik banana boat lg...


Dah penat berenang perut pun lapar..makan mee sanggul yg di masak kak een...pun xmandi laut jgk dia ni...


me yang xmandi laut..melantak tepi laut...


Dah penat around 7pm bertolak blk umah..kepenatan sumer org...

Three Happy Kids...

My first n only nephew..Arif Hakimi...With his sexy swim suit..haha dah membesar dgn jayanya after bersunat..8 years old..nakal...pandai membodek..pandai mengambil hati..yg terbaru obses with foods...My first sister's son..

My first niece..Arif Hakimi's sister...Nurin Farzana..5 years old..Penakut dgn my hubby...Pemalu yg agresif...jeles yg keterlaluan terhadap little Afifah...Cepat kecyankan org...Yg terbaru sgt penggeli for instance x suka kongsi cawan atau straw dgn org...My first sister's daughter..

My Second Niece..Nur Afifah...almost 2 years old...Big eyes..Bersuara Lembut..Suka senyum...ber cakap dgn loghat Utara..Yg terbaru sgt manja dgn org...Sebelum ni ssh jgk nak pgg dia kalo Ummi ader..My second sister's daughter...


Waiting for new born baby...Name: Secret after delivery..

Like Mother Like Daughter...

My First sister, Azura with her daughter Nurin...

Hubby Terapung di Tengah Lautan...


Syake and Naseer's Wedding..

Salam,
Last Saturday sempat gi wedding Syake n Naseer at Lumut...Nice wed ceremony..Sempat bergambar dgn pengantin jelita ni..membulat x me???Me Hubby n Ex Kisas fren Hakimin..

Yang best tue dpt jumper ngan si Liza Leas yg da lamer menyepi ni...Si tdg pink ni classmates me n hubby 506 KISAS dulu...dari dulu smp skrg tersenyum jer...yg tdg brown cream tu Aini..br jer kenduri Aimi ari tu jumper...K Semoga berbahagia for Syake n Naseer...

Monday, January 25, 2010

Mentari Hidup..

Salam..

Tetibe rase nak menulis..tgh marking paper students..Alhamdulillah xdela teruk sgt..Mgg lepas mak datang dari Kedah teman abang ku yg baru dpt Pejabat Pendaftaran Negara Sarawak..kcyan mak xda dah la org yg plg dekat nak blk hjg mgg slalu..kalo x abg Pon leh la jenguk mak tiap2 mgg..kami (anak2 mak tok ngan tok ayah) pun yg sememangnya jauh di mate dkt di hati ni xdela nak risau sgt..skrg sapela dr 7 beradik ni yg nak duk dkt2 mak ayah ha..ish2..kcyan diorg..Tgg Ummi Afifah balik duk Kedah tah bila...dr 7 org tgl berdua di rumah..ditemani kucing2 yg jumpa di jalanan..sob sob..td pagi anta ang pon kat PPN Putrajaya..kul 9 td die msg da dlm bus on d way ke LCCT..flight kul 11.45..sedey ja..lg 3 mnggu nak kawen kena anta ke Sarawak lak..nsb bdn...

Mgg ni pun byk event...Sabtu lepas after breakfast mak abg Pon n adik2 yg dtg dr Selasa lagi bertolak blk ke Kedah coz abg Pon nak packing brg utk ke Sarawak today...after that me n hubby trus bertolak ke KL...for wedding reception cousin hubby..Elmy Fairuz..Me n hubby mmg penat jgk coz semalam tu tdo lambat dlm kul 2 duk sembang2 ngan mak n men game ngan adik2...pastu trus gi umah Elmy..my hubby mmg xde mood abes ari tu..ader la insiden kecik2 hati..tp as usual me n hubby simpan dlm ht..Ahad gi bday party anak sedare sepupu hubby...n skali lagi ade rase kecik hati d ht me n hubby..xperlula nak ckp pasal aper yer..yg penting biar apepun...biarla ktrg jer yg nak trase kecik2 hati ni...even kadang2 dgn mak kiter sendiri pun kiter nak kecik2 hati..tp mcm me ckp dgn hubby..ape2 pun dlm hdup ni..kalo kiter trase dgn sape2 pun kiter bley nak org tu tau yg kiter trase..kecuali dgn mak ayah...dgn mak ayah ni biarla kiter yg terase n kiter lupekan ape yg kiter terase tu..as long as mak ayah kiter x terase dgn aper yg kiter...Harap sgt kalo ade kesalahan me n hubby terhadap mak ayah n mama di ampunkan dunia akhirat..kdg2 kiter sendiri x sedar yg kiter sendiri yg lukakan ht diorg..so lupekan yg keruh..amik yg jernih..biar hidup sentiase happy n diredhai-Nya...InsyaAllah...


My beloved mom...mak ckp kat ayah..Fairuz belanja burger 4 tingkat..Amboi...Big Mac ja pun..We love u mak...duduk dr kiri Adik2 ku..Jijie, Akma, Achik n yg kat tgh2 mcm tgh melantak tu la Abg Pon..


My beloved Mother In Law aka Mama..Ayuz, Yana and Baby loves u...Nape tetibe rase mcm aku lagi besar dr mama ni...haish...gemuk kah???

Ha me again..26 weeks already...Dah kena pakai baju ngandung...comel jadinya...


And finally..posing maut me n beloved hubby..Ana n Baby love u forever...Mmmuah!

Terase sedey n berair mata dgr lagu ini...Mentari Hidup...Mcm seswai dgn me n hubby yg tgh feeling2 ni..

Kala senja itu tiba
Kutermenung sendirian
Terasa diriku ini jauh dari rahmat Tuhan
Dosa yang aku lakukan
Menerjah ruang fikiran
Masihkah ada untukku keampunan

Gelap rasa dunia ini
Tanpa cahaya Ilahi
Baru kini kusedari
Jalan yang aku lalui
Memusnah pedoman hidup
Melempar hatiku ini ke lembah kehinaan

Dalam kegelapan itu
Terbit cahaya dari-Mu
Memandu hamba-Mu menuju iman
Menginsafi diri dengan ketaqwaan dan kesabaran

Kau terangi jalanku menuju syurga-Mu
Dan Kau tunjuki dengan hidayah-Mu
Hanyalah pada-Mu kuhadapkan diri
Mohon keampunan

Wahai Yang Maha Pengasih
Bantulah hamba-Mu ini
Yang kian terumbang-ambing
Di dalam arus duniawi
Kuberdoa kepada-Mu
Memohon limpah rahmat-Mu
Mentari hidupku kan bersinar kembali



video

Sunday, January 10, 2010

Me 24 weeks pregnancy...

Salam....

Dah genap 24 minggu kandungan ni...Alhamdulillah semakin sihat baby n mummy..sabtu lps jmp dr Salleh scan baby n semuanya baik2 jer..position baby baik..uri pun xde prob..Alhamdulillah syukur melihat kebesaran Allah..tgk tgn baby gerak2..mulut terkumat kamit..rase bahagia..Selepas semua kepahitan yg di lalui sebelum ni rase terubat walaupun cuma tgk dr screen..x sbr tgg my baby utk dipegang2 dan di cium2 haha slalu cium baby org jer...

Berat sekarang pun bukan main 59 kg...dr 53 terus 59...uh mkn byk ker aku ni...lepas scan ari tu sempat singgah JUSCO shopping sket2..mule2 mestila brg baby...hmmm hadiah utk baby mummy coz sihat n aktif slalu..beli 2 topi..2 helai baju..3 set sarung kaki dan tgn..n baby blanket yg sgt comel...mmg teruja tgk brg baby..next time plak la shopping yer...pastu gi shopping kat mummy nyer bhgian..beli kain n 2 helai baju,,,maklumla dah x muat byk baju2 yg sedia ade..tensen gak time ni hubby mcm biasala time aku nak shopping mulala nak berak la...geram tul..saje suh aku cepat..siap x sempat nak beli sandal baru..sandal sekarang dah tgg masa jer nak terlucut tali..ish..lst2 gi bhgn men plak cr seluar hubby..dgn eksennyer die beli dgn pantas x sampai 10 mnt jer..siap ckp lagi tgk masa yg die pakai sekejap jer..,mmgla...dah pempuan nyer brg cntk2 belaka..mstla kene survey..siap nak survey yg murah n cantik..mst la lame...Skarang asyik membelek2 brg baby yg di beli..sgt cute tgk baju diorg yg kecik2 ni...

Ahad sempat gi kenduri kawen Aimi n Hafiz..Congrats n semoga berbahagia ke anak cucu...seronok jumpak kwn2 lamer...especially my hubby la...

Me n Aimi...Sgt cantik Aimi hari itu..Me yg dah bulat...

Sunday, January 3, 2010

Penutup 2009...

Alhamdulillah dipanjangkan umur sampai ke tahun 2010..mmg sekejap sgt masa berlalu...dan mcm2 yg berlaku dlm thn 2009...kenangan pahit manis yg x mungkin aku lupakan...biler aku baca entry my hubby terasa mcm drama pulak..mmg mcm2 kenangan especially for me n hubby...thn ni jgkla aku dpt abeskan master..dpt keje stable..jadi isteri n penamatnye bakal menjadi seorang ibu InsyaAllah..semoga tahun hadapan memberi sinar yg lebih bahagia untuk aku, suami n my lovely little baby inside my womb...doakan kami sentiasa bahagia..
Allah berikan kita kebahagiaan...
Allah berikan kita ujian..
Kita redha menerima..
Bersyukur dengan semua nikmat Nya...
Berdoa untuk yg lebih sempurna..Ameen..

Xsbr mnanti kelahiran baby dlm perut ni...doakan kesihatanku ye semua...

malas pulak nak cerita satu2 2009 memories..sebab hubby da tulis panjang2 da..silala bace..=) http://thelostkite.blogspot.com/

Baru balik dr bercuti panjang last week..balik kampung n honeymoon kedua bersame hubby ke Penang..mmg mcm2 hal terjadi..termasukla pegi ke Lumut 3 jam tersadai tgg Mc Kak Een pulang...tgk gambar la utk keterangan lanjut..=)


Inila hotel tempat kami menginap di Penang ni..D'Feringgi Hotel and Restaurant..mmg murah berbanding hotel yg lain tp selesa...50 m from beach jer=)



Dapatla free breakfast stay 1 night kat hotel ni..mkn berdua mcm berempat makan...

Sempat jugala kami main layang2 kat tepi pantai..terer gak my hubby menerbangkan lyg2 tu..


Waktu ni ade skali terbabas jgk layang2 ni ke tanah...Gambar sebelum terbabas

Tapi berjaye diterbangkan balik..tgg giler lyg2 ni naik..

Terkantoi minum air pepsi abg..cuba gak kurangkan air gas time pregnant ni..tp tgk cam sdp jer..mane tahan..

Aku yang terer.. main layang2 pakai ibu jari kaki..

Aku..24 weeks pregnant..comel x...huhu

menunggu matahari terbenam at Batu Feringgi..

Gambar ditujukan khas buat ummi afifah..Bukti kami singgah di Lumut..Cess time2 ni la dia nak gi mandi kolam air panas...abg semayang jumaat di Masjid depan TLDM Lumut..aku menunggu dlm kete la..lepas tu pekena nasi ayam di Teluk Batik...nsb baik sedap giler..pastu blk KL ikut jalan lame..dr kul 3 sampai kul 7.30 br sampai..ape2 pun Im really happy..thanx hubby for dis vacation..love u more n more....always love u..